Höstens elpriser: kommer vi att slippa höga kostnader igen?
Hösten har nu kommit på riktigt och vi börjar närma oss de kallare månaderna på året. I takt med att temperaturen sjunker brukar både elanvändningen och priserna för el att stiga men glädjande nog visar prognoserna att vi inte heller i år behöver oroa oss för skyhöga elpriser.
Med de senaste årens svängningar i elpriset färskt i minnet vill de flesta av oss veta hur elpriset kommer att påverka plånboken kommande vinter. Priset går alltid upp något under vinterhalvåret eftersom vi använder mer el. Men de senaste åren har vi fått vänja oss vid mycket stora svängningar. Exempelvis var augustis medelspotpris på Nord Pool mindre än en tiondel av vad priset var i augusti 2022 och de flesta av oss minns nog fortfarande vintern 2022/2023 då elpriset var uppe i flera kronor per kWh.
Detta ska vi dock inte behöva oroa oss för denna kommande vinter då prognosen ser bra ut. Vi har gott om el i Sverige och Europa då vattenmagasinen är välfyllda och likaså gaslagren, samtliga kärnkraftverk producerar enligt plan och höst och vinter innebär även god tillgång på vindkraft. Och även om läget är oroligt runt om i världen så spås inget av det påverka elpriserna i närtid.
Prognosen för de tre sista månaderna av året visar på att snittpriset på Nord Pool i elområde 3 kommer att ligga mellan 40 och 60 öre per kWh, förutsatt att inga oförutsedda händelser inträffar. Däremot är det viktigt att komma ihåg att detta är inköpspriset på Nord Pool och att elbolagens inköpskostnader, ursprungsgarantier, eventuella påslag samt moms tillkommer. Sammantaget kan därför det slutliga priset för elanvändaren hamna runt 70-80 öre per kWh enligt prognosen.
Det man dock alltid ska ha med sig är att prognoserna kan förändras på grund av omvärldsfaktorer ingen kan förutspå, eller om vintern blir kallare än förväntat. För att skydda sig mot detta kan man som kund passa på att lägga undan lite extra pengar till vinterns elräkningar nu när priserna är låga eller så tecknar man ett fastprisavtal så man lugnt kan luta sig tillbaka och inte tänka på elpriserna under vintern. Vårt elhandelsbolag, Härryda Energi Elhandel, erbjuder alla typer av avtal och är du osäker på vilket som passar just dig bäst så hjälper vår duktiga kundservice dig gärna med rådgivning.
Ny elöverföringsmetod kan komma att påverka elpriserna framåt
Ytterligare något som kan komma att påverka elpriserna i höst är den så kallade flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden som införs på den svenska elmarknaden i slutet av oktober. Detta är något som redan införts i stora delar av Europa och ska bidra till en större tillgång på el för hela vårt land. Med den nya metoden matchas köp- och säljbud så att elnätet används mer effektivt. När vi kan använda ledningarna på ett smartare sätt, kan vi också transportera mer el från elproducenter till elkonsumenter. Initialt kan detta påverka elpriserna i område 3 som vi tillhör då man vid testkörningen kunde se att priset i augusti hade blivit ca 5 % högre vilket i praktiken skulle inneburit ca 1 öre/kWh. Dock kan förutsättningarna på elmarknaden skilja sig mycket från dag till dag och ett elområde som får högre pris med den nya metoden ena dagen kan få ett lägre pris en annan dag. Det beror på de många faktorer som avgör elpriset som du kunde läsa om tidigare i denna artikel.
Vill du läsa mer om flödesbaserad kapacitetsberäkning och varför det är bra för hela vårt elssytem samt hur det kommer påverka elkonsumenterna så finns det en bra förklarande artikel på Svenska Kraftnäts hemsida som du hittar här
Avslutningsvis vill vi passa på att påminna om att den billigaste elen är den du inte använder. Så passa på att se över hur du använder golvvärme, handduksvärmare och hur du värmer upp din bostad. Kanske kan du sänka värmen inomhus under natten, studier visar att vi sover bättre i ett svalt sovrum!