Energispartips!
Att energieffektivisera ditt hem är bra för både plånbok och miljö!
De allra flesta av oss har många onödiga energitjuvar i våra hem och det finns massor vi kan göra för att minska vår energiförbrukning. Med väldigt enkla medel kan du redan nu göra energibesparingar. Vill du bli mer energismart? Läs vidare!
Se din elanvändning och jämför mot tidigare år
Du som är kund hos Härryda Energi kan enkelt följa din elförbrukning via Mina sidor eller i vår App. Där kan du också jämföra olika tidsperioder med varandra. Tips! testa att genomföra så många tips som möjligt här nedan. Efter månadens slut kan du använda Mina sidor för att jämföra denna månadens elförbrukning mot samma månad förra året... lyckades du sänka din elanvändning? Vi tror att du kommer märka stor skillnad!
Läs mer om vår App
Logga in på Mina sidor
Tips! Grundlig energieffektivisering via Husguiden
Energimyndigheten har sammanställt en omfattande och bra guide för dig som vill energieffektivisera ditt hus. I guiden finns många tips som hjälper dig att sänka dina elkostnader. Allt ifrån enkla vardagstips till stora åtgärder som gör rejäl skillnad. De allra flesta tipsen funkar minst lika bra för dig som bor i lägenhet eller radhus. Följ guiden och spara pengar!
För dig som vill energieffektivisera med små medel, se våra vardagstips:
Uppvärmning:
Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar ditt hus bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Att extraisolera, byta tätningslister och använda gardiner som extra fönsterisolering är enkla medel för att se till att värmeenergin stannar inomhus. Även att sänka värmen i rum som sällan används kan spara både energi och pengar. Du sparar också mycket energi på att använda mindre varmvatten. Hushåll med varmvattnet och duscha snabbare, det gör större skillnad än man kan tro!
Dusch:
Duschar du i fem minuter istället för tio så minskar åtgången av varmvatten med ca 60 liter per dusch. Om du duschar en gång om dagen motsvarar det en besparing på 21 900 liter varmvatten på ett år. Det här gäller bara för en person, så tänk vad som finns att spara för en hel familj.
Kyl och frys:
Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Titta på energimärkningen när du behöver köpa nya. Det kan också vara klokt att satsa på en självavfrostande frys så att du slipper besväret med avfrostning samtidigt som du säkerställer att frysen alltid är energieffektiv. I en kyl ska medeltemperaturen vara +5 grader och i frysen -18 grader. Då får du både en bra matförvaring och lägre elanvändning. Har du en grad kallare i frysen, det vill säga -19 grader, ökar energianvädningen med fem procent.
Disk:
Med en modern diskmaskin så är det bättre att köra en full maskindisk än att diska under rinnande vatten, det sparar både energi och vatten. Så använd diskmaskinen, men se till att fylla den. En diskmaskin drar nämligen precis samma mängd el och vatten oavsett om du har fyllt den helt eller inte.
Tvätt:
Tvätta i lägre temperatur. Om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader kan du nästan halvera din tvättmaskins energianvändning och därmed också kostnaden. Kom ihåg att fylla upp maskinen innan du tvättar. Med fyllda tvättmaskiner sparar du in två av tre tvättar. Undvik också torktumlaren i den mån det går. Det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att hänga och lufttorka din tvätt är gratis och det bästa för både miljön och din plånbok.
Belysning:
Byt till effektivare ljuskällor! En LED-lampa använder bara ca 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Och just det, kanske det enklaste tipset av alla, kom ihåg att släcka ljuset i de rum som inte används. Tips! Ta reda på ungefär hur mycket du kan spara på att byta till LED, klicka här.
Mediautrustning:
Datorer, Tv-apparater, spelkonsoler och musikanläggningar - du kan spara upp till 500 kWh per år genom att stänga av apparater helt istället för att låta dem stå i standby-läge. Ett tips är att införskaffa grenkontakter så att du enkelt kan stänga av allt med ett knapptryck.