Minuspriser på el - hur funkar det?
Den senaste månaden har vi vid några tillfällen upplevt negativa spotpriser på el dagtid i Sverige. Negativa spotpriser dagtid är något vi inte tidigare haft i Sverige och det har resulterat i en del frågetecken hos våra kunder och här reder vi ut vad det praktiskt innebär.
Negativa elpriser i sig, är inget nytt fenomen
Vi har tidigare inte sett negativa elpriser dagtid, däremot har det vid några tillfällen de senaste åren förekommit negativa elpriser på natten. Det har inneburit att konsumenter med timprisavtal fått betalt från sitt elhandelsföretag för att använda el vid dessa tillfällen. Hittills har de negativa elpriser som uppstått varit små och handlat om enstaka ören/kWh. Då man som konsument även betalar energiskatt och en rörlig överföringsavgift/kWh till sitt elnätsföretag så är det totalt ingen som gått plus ekonomiskt på att använda el under de timmar som negativa elpriser förekommer på Nordpool.
Hur kommer det sig att negativa elpriser uppstår?
Negativa elpris uppstår när tillgången är större än efterfrågan. Det är därför det historisk endast förekommit på natten då det generellt förbrukas betydligt mindre el. Varför det skett dagtid den senaste månaden beror på att våra förnybara kraftkällor producerat mycket energi samtidigt som efterfrågan varit lägre på grund av exempelvis helgdagar. Den sena snösmältningen i norr ledde till kraftiga vårfloder samtidigt som det blåste friskt i stora delar av landet i kombination med många soliga dagar. När allt detta inträffar samtidigt går det inte att reglera tillgången fullt ut. Det blir därför ett överskott av el på marknaden.
Negativa elpriser påverkar mest kunder med timprisavtal och solceller
Viktigt att komma ihåg är att negativa elpriser främst påverkar de kunder som har timprisavtal och solcellsanläggning. Har du ett elavtal med rörligt månadspris blir du inte direkt lika påverkad av enstaka timmar med minuspriser. Däremot är du med och påverkar vad det rörliga priset för månaden blir genom hur och på vilka timmar du använder din el. Använder fler kunder mer el på dygnets billigare timmar så blir också det totala priset för månaden lägre.
Hur fungerar det med solceller och negativa elpriser?
Vi får många frågor om hur de negativa elpriserna påverkar de kunder som säljer sitt överskott från sin solcellsanläggning. ”Får jag nu betala för att mata ut el på elnätet?” är en av de vanligaste frågorna vår kundservice fått besvara från dessa kunder den senaste månaden. Det enkla svaret på det är ja, för de kilowattimmar kunden matar ut på elnätet när elpriset är negativt får de betala det negativa spotpriset som råder just då. Dock får man fortfarande 60 öre/kWh i skattereduktion samt ersättning för nätnytta från sitt elnätsföretag. Så likväl som att ingen hittills har tjänat några pengar på att använda el vid negativa elpriser så har en mikroproducent inte förlorat pengar på att mata ut el på nätet vid dessa tillfällen.
Hur ska jag som konsument tänka vid minuspriser?
Än så länge är minuspriserna på el mycket låga och handlar oftast om mindre än 10 öre/kWh. Det är även under relativt få av månadens alla timmar som detta uppstår. Således gör de inte så stor inverkan på hushållets totala elkostnad under en månad. Har man en solcellsanläggning kan man som kund passa på att ladda elbilen om man har en sådan, köra tvättmaskinen eller varför inte baka något gott? Kort och gott använd elen istället för att matat ut den på nätet när det är minuspris. På så vis kanske du slipper köpa el för dessa ändamål vid en annan tidpunkt på dygnet då elen kostar mer.