Samråd 13 juni gällande ny inmatningspunkt i Skalmered
För att trygga framtidens elförsörjning planerar Vattenfall eldistribution att bygga en ny inmatningspunkt till Härryda Energis elnät i Skalmered. Syftet är att förstärka elnätet för dagens behov men också dimensionera för en hållbar utveckling av kommunen. Den 13 juni kl 17-20 bjuder därför Vattenfall eldistribution in till samråd i Mölnlycke kulturhus. Även vi på Härryda Energi kommer vara på plats under samrådet.
Varför behövs en ny inmatningspunkt?
En ny inmatningspunkt behövs för att säkerställa fortsatt bra elförsörjning och kvalitet i vårt moderna, elektrifierade samhälle. Det är viktigt. Inte minst för samhällets fortsatta välfärd och för klimatomställningen.
Med modern teknik och strategisk planering har vi länge klarat av att leverera trygg och säker el till samhället med endast en inmatningspunkt från det överliggande regionnätet. Det innebär att idag matas all den el vi använder i vårt lokala elnät in från ett och samma ställe i kommunen, vilket är mottagarstationen i Solsten, Mölnlycke. Därifrån skickar vi sedan vidare elen ut till ett antal fördelningsstationer som ligger runt om i kommunen och som sedan i sin tur matar vidare elen ut till hushåll och företag.
Med den elektrifiering som pågår med bland annat allt fler elbilar, solceller och ökad elanvändning i stort, ökar kraven på vårt elnät. Samtidigt ligger Härryda kommun i en region som växer så det knakar med både nya bostäder och nyetablering av företag. Dessutom ligger Sveriges näst största flygplats i vårt elnät. Med en ny inmatningspunkt kan vi förstärka elnätet för att möta dagens behov och fortsätta leverera el med samma höga leveranssäkerhet som idag. Samtidigt möjliggör vi för en hållbar utveckling av kommunen i framtiden.
Varför just i Skalmered?
- Där finns redan en fördelningsstation som är strategiskt bra placerad mitt i vår kommun.
- Genom att lägga den nya inmatningspunkten här kan vi dra ledningarna i redan befintliga ledningsgator.
- Gör minst påverkan på människor, skog, mark, natur och miljö samtidigt som kostnaderna minimeras.
Andra tänkbara alternativ har varit uppe för diskussion och under utredning. Att gå genom befintliga ledningsgator är dock det avsevärt mest kostnadseffektiva förslag, som dessutom gör minst påverkan på människor, skog, mark, natur och miljö.
Läs mer om projektet på Vattenfalls hemsida