Mer kraft åt Hindås!
Den största investeringen i elnätet sedan 2017 kommer att ske i Hindås. Snart tas det första spadtaget för 30 miljoners investeringen där Härryda Energi bygger om och bygger ut den 50 år gamla mottagarstationen i Hindås. Den nya stationen ska vara dimensionerad för framtiden och ha utrymme för utbyggnad i takt med samhällets utveckling i de östra delarna av kommunen.
- Det är dags för de 50 år gamla komponenterna i ställverket att gå i pension. Med nya moderna komponenter kommer driftsäkerheten bli starkare och vi får en bättre och modernare styrning av stationen, säger Magnus Johnsson som jobbar som drifttekniker här på Härryda Energi. Magnus kommer vara projektledare för arbetet tillsammans med Pontus Claesson som är samordningsansvarig för drift och underhåll.
Projektet är en del av Härryda Energis mångåriga satsning för ett starkare elnät. Syftet är att skapa ett stabilt och driftsäkert nät för framtida behov och den pågående elektrifieringen i samhället. Planeringen för projektet har pågått sedan hösten 2021 då Härryda Energi köpte anläggningen från regionnätsbolaget Vattenfall eldistribution. Nu ska det byggas en helt ny byggnad på 228 kvm med nya ställverk och modernare teknik i den station som försörjer alla medborgare i Hindås med el.
Ombyggnationen kommer att drivas av Härryda Energi med Magnus Johnsson och Pontus Claesson som projektledare. Samtliga elektriska arbeten, övervakningssystem och digitalisering av stationen kommer göras i Härryda Energis egen regi.
- Det är en spännande utmaning för både projektledare, tekniker och distributionselektriker. Vi är vana vid – och väljer så långt det går att själva bygga ut och utveckla vårt elnät. Att göra denna typ av projekt på egen hand bidrar ju både till ökad kompetens och bättre kontroll och kunskap om vårt eget elnät, säger Pontus Claesson.
Komponenterna i mottagarstationen som idag förser Hindås med el är till stor del från 70-talet och ställverket står idag utomhus. Anledningen till ombyggnationen är framför allt att stationen är gammal.
- Största problemet med nuvarande station är att komponenterna är gamla. Därför ökar risken för fel och om ett fel inträffar är det nu svårare att få tag på både reservdelar och kompetens för att reparera felet. En ombyggnation förhindrar detta samtidigt som vi dimensionerar för framtiden och skapar utrymme för utbyggnad, rent elektriskt, i takt med kommunens utveckling av de östra delarna, säger Pontus.
Arbetet påbörjas den 19 september i år och väntas vara klart till nästa sommar. Därefter förväntas byggnaden och tekniken stå pall i ytterligare femtio år.
- Tänk… den station vi nu bygger kommer överleva både ditt och mitt arbetsliv. Jag går visserligen i pension inom 10 år, men till och med du kommer gå i pension innan en lika stor investering behöver göras på denna anläggning igen, säger Magnus till Pontus och skrattar.