Ansluta till elnätet
Ska du dra in el i fritidshuset, till ditt nybyggda hus eller till en verksamhet? Eller vill du återansluta en byggnad? Här hittar du information om hur en anslutning eller återanslutning till elnätet går till, hur lång tid det tar och vad det kan kosta.
Tänk på att du alltid ska börja med att kontakta en behörig elinstallatör när du ska ansluta el till en ny byggnad, det gäller både permanent och tillfällig anslutning.
Så går en ny elanslutning till
Vid en anslutning av 16-25 Ampere i zon 1, där avståndet mellan anläggningen och närmaste möjliga anslutningspunkt är 0-199m, används föranmälan som en beställning och vi kan planera in vårt arbete direkt. Du får då en orderbekräftelse på din beställning.
Vid högre mätarsäkring eller längre avstånd än 199m från närmsta möjliga anslutning återkommer vi med offert till dig som behöver besvaras innan på kan påbörja vårt arbete.
Tiden det tar beror till stor del på de tillstånd som måste sökas hos markägare, kommun och länsstyrelse. Efter utfört arbete skickar vi ut en orderbekräftelse och installationsmedgivande. Nu har installatören fått klartecken att utföra arbetet.
Kabelförläggning i markAnslutning till fasadmätarskåpAnslutning av serviscentral
När arbetet är färdigställt återställer vi marken utanför din tomt och du kan återställa marken på din tomt.
Priser för ny elanslutning
Priserna beror på avståndet (fågelvägen) mellan anläggningen och närmaste möjliga anslutningspunkt. Den extra meteravgiften tillkommer på de meter som överstiger det lägre intervallet inom varje zon.
Priserna sätts och bestäms av myndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei) och uppdateras varje år, läs mer här. Observera att Ei redovisar priserna exklusive moms och vi redovisar dem nedan inklusive moms.
Mätarsäkring upp till 25 A:
Zon 1 (0-199m) | Zon 2 (200-600m) | Zon 3 (600-1200m) | Zon 4 (1200-1800m) |
50 000 kr | 50 000 kr + 427,50 kr/m | 221 000 kr + 1012,50 kr/m | 828 500 kr + 593,75 kr/m |
I de fall där kostanden för anslutningen blir avsevärt högre än schablonavgiften och inte kan räknas som standard kommer självkostnadsprincipen istället att användas. Exempelvis då anslutningen görs på en mycket svåråtkomlig plats eller på en plats med speciella restriktioner.
Om så är fallet kommer Härryda Energi informera om detta i samband med att föranmälan skickas in.
Mätarsäkring 35 A eller över:
Pris enligt offert. Oberoende av avstånd, kontakta din elinstallatör som gör en föranmälan till oss, så återkommer vi med offert.
1. Anslutningsavgiften tas ut vid nyanslutning samt vid utökning som innebär att gränsen för tidigare betald anslutning överskrids.
2. Anslutningsavgiften inkluderar jordkabel (4-ledare) inom tomtgräns även i områden med huvudsakligen luftledningsnät. Denna jordkabel kallas för servisledning. Till anslutningsavgiften för max 25 A kommer en kostnad per meter om sträckan är längre än 200m (fågelvägen) från närmaste möjliga anslutningspunkt. Nätets utförande bestäms av Härryda Energi.
3. Servisledningens sträckning och leveranspunktens läge där anslutning sker till kunden, bestäms av Härryda Energi efter samråd med beställaren.
4. Servisledningen utförs alltid för trefasanslutning.
5. Beställaren svarar för schaktning och förläggning av kabelskyddsrör inom tomtgräns enligt anvisning från Härryda Energi. Härryda Energi tillhandahåller rör/slang med en max längd av 25 meter, som hämtas av beställaren från Härryda Energis förråd.
6. Ansökan om anslutning utförs av behörig elinstallatör till Härryda Energi. Anmälan görs digitalt via vår hemsida.
7. Anslutningsavgiften betalas normalt av fastighetsägaren och är därför knuten till fastigheten om inget annat överenskommes. Anslutningsavgiften är inte återbetalbar om abonnemanget upphör eller ändras till att avse högspänningsleverans.
Hur lång tid tar det?
Om din anslutning kräver en offert får du den vanligtvis inom en månad. Vi kommer alltid att kontakta dig och meddela om vi hinner till ditt önskade anslutningsdatum. Tiden det tar att slutföra anslutningen beror till stor del på om elledningar redan finns framdragna till din tomtgräns eller om en förstärkning och/eller nätutbyggnad krävs. Kräver din elanslutning att elnätet behöver förstärkas och vi behöver bygga nytt, t.ex. en ny nätstation, tar det generellt sett längre tid. Behöver vi bygga ut elnätet beror ledtiden på hur lång tid det tar att få tillstånd från markägare, kommun och myndigheter, samt leveranstid av material. Det är därför viktigt att du, tillsammans med elinstallatören, skickar in föranmälan så snart det är möjligt. Du kan alltid kontakta oss redan när du planerar inför bygget för att få en tidsuppskattning.