10 vanliga frågor och svar om Timpris!
Funderar du på att byta till timpris? Nedan hittar du 10 vanliga frågor och svar du behöver ha koll på innan du byter.
Är timprisavtal rätt val för alla?
Nej! Timprisavtalet passar bäst för aktiva elkunder med god möjlighet att styra sin elanvändning. En typisk timpriskund kan till exempel styra uppvärmning, laddning av el/hybridbil och andra mer energikrävande produkter.
Kan jag ha timprisavtal om jag bor i lägenhet?
Självklart kan du det! Däremot kan det vara svårare för dig som bor i lägenhet att spara pengar på ett timprisavtal. Ofta kan det till och med bli dyrare. Det beror helt enkelt på att det är svårare för dig att flytta tillräckligt stor mängd elanvändning till dygnets billigare timmar. Att laga mat, tvätta och diska på natten kanske inte räcker. Dessutom kan det vara lite opraktiskt. Normalkunden i lägenhet tjänar ofta på att istället välja ett rörligt elavtal. Men sluta inte sätta timer på tvättmaskinen och diskmaskinen för det. Du bidrar fortfarande till ett mer energismart och hållbart samhälle genom att "platta ut kurvan"!
Varför ska jag styra min elanvändning?
Genom att styra din elanvändning bidrar du till ett stabilare elsystem och renare energi. Använder du mycket el till exempel uppvärmning av ditt hus eller för att ladda din elbil så kan du dessutom spara pengar på att flytta förbrukningen till dygnets billigaste timmar. Vill du göra det behöver du teckna ett timprisavtal.
När är elpriset som dyrast?
Elpriset varierar hela tiden på börsen. Därför kan den timma som är billigast på ena dygnet plötsligt kännas dyr jämförelse med samma timma nästa dygn. Priserna fluktuerar alltså från dag till dag. Men generellt om man bara kikar dygnvis så infaller sig de dyraste timmarna oftast när flest använder el. Exempel på sådana tider på dygnet är när alla vaknar och ska duscha/äta frukost på morgonen eller när vi kommer hem från jobbet igen och pluggar i elbilen, tvättar och lagar mat på eftermiddagen. Billigaste timmarna blir alltså helt tvärt om, när efterfrågan är som minst, till exempel på natten, när de flesta av oss sover.
Kan jag ha ett timprisavtal via Härryda Energi?
Ja självklart, vi erbjuder timprisavtal! Läs mer om fördelarna med timpris och teckna ditt nya avtal här.
Vad kostar timprisavtal hos Härryda Energi?
Du betalar elbörsens timvisa spotpris som i slutet av månaden blir ett sammanställt unikt pris per kWh för just dig.
Utöver inköpspriset tillkommer ett påslag på 4,9 öre inklusive moms plus avgifter för elcertifikat och myndighetsavgifter.
Månadskostnaden är en av de lägsta på marknaden och är 35 kr. I priset ingår alltid förnybar el från 100% vattenkraft
Hur går jag till väga för att byta?
Du är varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl så hjälper vi dig att teckna ett timprisavtal.
När kan jag byta?
Har du ett rörligt elavtal hos oss idag, kan du starta ditt timprisavtal redan om 14 dagar. Har du ett fastprisavtal eller är kund hos annan leverantör så sker bytet utifrån när ditt nuvarande avtal går ut.
Behöver jag byta elmätare?
Nej, alla elmätare i Härryda Energis elnät är utbytta och anpassade för timavräkning. De är även utrustade med HAN-port av typ RJ45 så att du enkelt kan koppla in utrustning för mätning i realtid.
Om jag ångrar mig, kan jag byta tillbaka?
Absolut, är du kund hos Härryda Energi går det bra. Vi fixar det åt dig, bara du noggrant meddelar oss dina nya önskemål. Handläggningstiden är 14 dagar för att byta till ett vanligt rörligt avtal alternativt något av våra fastprisavtal. Bor du i ett annat elnätsområde och byter till annan elleverantör kan det vara bra att ställa frågan till dom. Hanteringen av detta ser lite olika ut från bolag till bolag.
Övertygad ännu? Här kan du läsa mer och kontakta oss för att byta till timpris.
Lycka till!