Äntligen sol!
Troligtvis är det många fler än oss som längtat efter vårsolen som äntligen börjar visa sig. Några som troligtvis längtat extra mycket är alla våra kunder med solpaneler på taken.
Under 2023 driftsattes hela 727 nya solcellsanläggningar runt om i Härryda Energis elnät, en ökning med över 100% under året! Det innebär att var tionde anläggning i vårt elnät numera har solpaneler på taket och är med och bidrar till en mer hållbar framtid och energiförsörjningen i Sverige. Tillsammans matade de ut 7,3 GWh solenergi i elnätet förra året, vilket motsvarar årsförbrukningen för ca 370 normalstora villor.
Fortfarande står solenergi för en mycket liten del av Sveriges totala energiförsörjning, enbart 1% under 2023. Dock får man inte glömma att den siffran enbart innehåller den överskottsenergi som matas ut i elnätet. Utöver det så tillverkas det också solenergi som direkt används av hushållen och företagen vars anläggning är kopplade till dem. Den solenergin bidrar till att det totala behovet av köpt energi minskar och avlastar på så vis elbehovet i Sverige. I diagrammet här intill visas fördelningen av våra olika kraftslag i Sverige under 2023. Där kan man tydligt se att vattenkraft och kärnkraft fortfarande står för den största delen i svensk elproduktion. För att vårt samhälle ska fungera året runt behöver vi en mix av alla fossilfria kraftslag då de kompletterar varandra beroende av väder och årstid.
Efter förra årets rekordnivåer i nya solcellsanläggningar ser vi i år ett minskat inflöde av nya anläggningar i vårt nät. För det egna hushållet är det fortfarande en långsiktigt god investering trots att elpriserna är lägre än rekordåret 2022. Som solcellsägare är det viktigt att inte stirra sig blind på ersättningen du får för det överskott du matar ut på elnätet då den stora vinsten med egenproducerad el är all el du faktiskt inte behöver köpa. Dessutom är det inte bara din elhandelsfaktura som minskar utan även din elnätsfaktura då flera delar på din elnätsfaktura, så som energiskatt och elöverföringsavgift, är knutna till hur många kWh du köper.
Går du i tankarna på att skaffa solceller och vill veta mer kan du läsa mer här. Även Energimarknadsmyndigheten har en informativ och bra sida där du kan få mycket bra hjälp på vägen. Den hittar du här