Fortsatt höga elpriser i hela landet

Nov
30

 

Elpriset fortsätter att ligga på höga nivåer på den nordiska elmarknaden Nord Pool. Den senaste prisökningen beror bland annat på hastigt sjunkande temperaturer både i Sverige och Europa där efterfrågan på el ökar samtidigt som utbudet minskar. Vi reder ut varför det ser ut som det gör just nu.

Varför har elpriset gått upp?

Elpriset på den nordiska elbörsen styrs av en mängd olika faktorer. Utbud och efterfrågan är en av dom. Om vi behöver mycket el samtidigt som tillgången till el är låg - ja då blir priset högre. Just nu är det precis det som händer. Under skrivande stund har temperaturen sjunkit rejält, både i Sverige och Europa. Att vi under vintermånaderna använder mer el är ingen nyhet, men just nu ökar efterfrågan hastigt samtidigt som utbudet har minskat.

Framförallt är det gasbristen i Europa, mojnande vind och isläggning på svenska älvar som driver upp elpriset. I Europa ökar elpriserna hastigt på grund av höga naturgaspriser vilket även påverkar den nordiska elmarknaden. I Sverige går vattenkraften just nu på halvfart på grund av isläggning och samtidigt har det blåst förhållandevis lite den senaste veckan – vilket gör att vindkraftverken inte heller producerar i normal takt.

Vad kan man göra för att få ner sina elkostnader?

Elpriserna kan svänga kraftigt. Framförallt kunder med rörligt elavtal märker av detta eftersom elpriset på det rörliga elavtalet följer börsen. Nu kan det vara läge att hålla lite extra koll på sin elanvändning. Det finns många tips och tekniker för hur du kan använda el så effektivt som möjligt. Läs gärna mer om detta här.

Vill du ha mer utförlig hjälp kring energibesparingsfrågor kan du vända dig till Härryda kommuns energi- och klimatrådgivare, Hans-Erik Linnros. Till honom kan du vända dig med frågor om uppvärmningsalternativ, ventilation, isolering, vattenanvändning, hushållsel, energispartips med mera. Läs mer om detta här.

Borde jag byta elavtal?

Utöver att effektivisera sin elanvändning kan det vara bra att fundera över själva elavtalet med sitt elhandelsföretag. Många av våra elkunder har den senaste tiden valt att säkra sitt elpris (teckna ett fastprisavtal) för att ha bättre koll på priserna framöver. Ett fastprisavtal är bra för dig som vill ha extra trygghet och bättre kontroll över dina elkostnader.

Med det sagt har det rörliga elavtalet, historiskt sett, varit billigare över tid. I det stora hela vill vi därför som vanligt råda våra kunder att se till sitt eget behov. Har du möjlighet att rent ekonomiskt hantera det rörliga elprisets toppar och dalar, så har detta avtal historiskt sett varit mest ekonimsikt lönsamt. Har du däremot en högre elförbrukning och snävare budget för att hantera denna ovanligt höga pristopp, ja då är det klokt och tryggt att välja ett fastprisavtal istället. Läs mer om våra elavtal här.

 

Varmt välkommen att höra av dig till vår kundservice på info@harrydaenergi.se eller 031-724 64 99 om du har fler frågor rörande elmarknaden och/eller ditt elavtal.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.