Energitips i vardagen

El är det största som har hänt människan i modern tid. Tack vare el och den nytta den ger, har vi bättre hälsa och lever längre. Vi får också tid över till annat, som vi inte skulle hunnit med. Vill du ha koll på din elanvändning i vardagen och bli lite elsmartare?

Mina sidor

Du kan också se din elanvändning på ”Mina sidor”, klicka här!


Vardagstips

Uppvärmning:

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar ditt hus bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Golvvärme kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kr.

Belysning:

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Wattslampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kr.

Kyl och frys:

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Titta på energimärkningen när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kr/dygn och en ny frys är ca 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

Dusch:

Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kr. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1100 kr/år.

Disk:

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1, 50 kr

Tvätt:

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden - och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kr/år 
Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är ca 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1800 kr/år

Mediautrustning:

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsollerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kr/år, ett XBox One hela 150 kronor.

Källa: Energiföretagen Sverige. Kostnaden är beräknad på 1,50 kr/kWh.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.