En värld med el

Har du tänkt på hur många gånger per dag du använder något som går på el eller så kallad elenergi?  Nedan finns några av de stora fördelar vi i Sverige har idag tack vare elen.

El är det största som har hänt människan i modern tid

Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med. Den har också gett oss alla en enklare, säkrare, ljusare och varmare tillvaro. Väldigt mycket av det vi gör i vardagen sker med hjälp av el och är en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag.

Mer fritid tack vare elen

I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen och så jobb därutöver. Sedan 1990-talet tar samma arbete 15 timmar i veckan, tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el. Dessutom kan arbetet fördelas på dygnets alla timmar med hjälp av elbelysningen. 

Elen skapar nytta varje dag i samhället

Vi har haft el i Sverige sedan 1870-talet. Först användes den till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Nu använder vi den till IT-teknik, maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transporter med tåg och spårvagnar. I takt med utvecklingen används elen inte bara till nyttoteknik, utan också i hög grad till nöje och rekreation. Nu använder vi el för att kommunicera med varandra, för underhållning, för att skapa trygghet och för att bli av med tunga och slitsamma jobb etc.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.