Tack för ett lyckat mätarbytesprojekt! 

Under hösten 2019 och våren/sommaren 2020 har vi genomfört ett projekt för att byta ut alla elmätare i hela vårt elnät.

Sammanlagt har vi nu bytt ut eller uppgraderat drygt 14300 elmätare och installerat ca 240 kommunikationsenheter som möjliggör mätarnas kommunikation till vårt insamlingssystem.

Vi tackar alla våra kunder för tålamod och samarbete under projektets gång!

Varför har vi bytt elmätarna?

Regeringen beslutade i juni 2018 att alla Sveriges drygt 5 miljoner elmätare ska bytas ut innan år 2025. De nya elmätarna lever nu upp till nya funktionskrav som specificerats i förordningen SFS 2019:204. För mer information, se riksdagen.se samt regeringen.se.

Elmätarens nya funktioner:

De nya elmätarna möjliggör en effektivare elnätsdrift med bättre kommunikationsmöjligheter mellan våra system i elnätet. Redan nu märker vi av förbättringar, bland annat genom att felavhjälpningen till er kunder förbättras. Nu kan vi lättare spåra vart i elnätet ett eventuellt fel ligger och om felet ligger inuti den enskilda bostaden eller i vårt nät. De nya mätarna samlar in mer detaljerade värden vilket skapar nytta för både kunder och aktörer på elmarknaden. Dessutom skapar de nya elmätarna bättre möjligheter att integrera mikroproduktion av till exempel solel till elnätet.

Vill du veta mer om funktionskraven på de nya elmätarna så finns de att läsa på Energimyndighetens hemsida, klicka här, själva rapporten finns på svenska och engelska, klicka här.

Hur fungerar den nya elmätaren?

Kika gärna igenom vår instruktion för elmätarens funktioner:

Beskrivning av Aidon 6534 elmätare

Elmätaren ska vara tillgänglig

Bra att veta är, att Härryda Energi äger elmätaren till din fastighet/elanläggning och vi behöver alltid kunna ha tillgång till elmätaren då den är en viktig del i Härryda Energis elnät.

Tänk därför på vid nybyggnation samt ombyggnation att elmätaren ska placeras utomhus, detta underlättar för alla vid de tillfällen då våra elmontörer behöver komma åt elmätaren.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.