Mätarbyte 

Regeringen beslutade i juni 2018 att alla Sveriges drygt 5 miljoner elmätare ska bytas ut innan år 2025. Alla elmätare behöver ha nya funktioner för att kunna skapa en mer utvecklad elmarknad som kan möta framtidens miljömål.

De elmätare som idag är placerade inomhus eller utomhus på fastigheterna i Sverige är åldersstigna med gammal teknik. De har en teknik innan mobiltelefonerna blev smartphones "smarta telefoner". Nu har Regeringen beslutat att även elmätarna ska bli smartare med nya funktionskrav i förordningen SFS 2019:204, se vidare riksdagen.se samt regeringen.se.

Detta innebär att Härryda Energi nu planerar för att byta alla elmätare i Härryda Energis elnätområde under perioden 2019-2020.

På sikt syftar de nya elmätarna att bana väg för en framtida elmarknad som stegvis förbättrar användarvänligheten samt kundupplevelsen bl.a. via bättre information till kunder och aktörer på elmarknaden, bättre elnätsdrift samt service avseende avbrott etc. Vill du veta mer om de nya lagstadgade funktionskraven så finns de att läsa på Energimyndighetens hemsida, klicka här, själva rapporten finns på svenska och engelska, klicka här.

Mätarbytessamarbete

För att byta alla elmätare i vårt elnätsområde tar vi hjälp av Eltel Networks. Under denna period kommer du troligen se både våra och Eltels montörer som besöker dig eller din granne. De känns igen då de åker i bilar med Härryda Energis och Eltels logotyper på. De har också sina ID-kort väl synliga. 

Om du fått ett bokningsbrev från Eltel och behöver ändra eller bekräfta din tid kan du besöka mitt.matarbyte.se och logga in med det användarnamn och lösenord du fått på bokningsbrevet.

Du kan också ringa Eltels kundservice på 031 - 311 33 04. Hit kan du också vända dig för att meddela om du planerar att vara bortrest under en längre tid eller av andra anledningar inte kan finnas tillgänglig på utnämd tid.

Eltels kundtjänst har öppet mellan 8:00 - 20:00 på vardagar och 10:00 - 17:00 på lördagar.

Elmätaren ska vara tillgänglig

Många elmätare sitter tillgängliga utomhus och dessa kan vi byta utan att du är hemma. Är elmätaren till din fastighet/ elanläggning placerad inomhus eller svårtillgängligt, behöver vi din hjälp och kommer att kontakta dig i samband med elmätarbytet. 

Bra att veta är, att Härryda Energi äger elmätaren till din fastighet/elanläggning och vi behöver alltid kunna ha tillgång till elmätaren då den är en viktig del i Härryda Energis elnät.

Tänk därför på vid nybyggnation samt ombyggnation att elmätaren ska placeras utomhus, detta underlättar för alla vid de tillfällen då våra elmontörer behöver komma åt elmätaren.

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.