•  

  Ta vara på solenergin
  med våra solpaneler

  Läs mer

 •  

  Härryda Energi

  - Närmare dig

  Teckna elavtal idag!

 •  

  Härryda Energi

  - Närmare dig

 

Självläkande nät


Framtidsteknik - minimerar antal strömavbrott

Härryda Energi är pionjärer som satsar på denna nya teknik ”självläkande nät”, även kallat smarta nät. Först ut är Hindås, som har ett äldre nät som behöver ersättas. Satsningen är viktig för att möta morgondagens elbehov hos våra elkunder.

Självläkande nät innebär att elkablarna bildar en stor ring elledning sk. ”slinga” runt ett geografiskt område, där det finns ett antal elkunder. Slingan har flera elbrytare och felindikatorer som känner av om en del på slingan har ett avbrott, och kan då blixtsnabbt själv koppla bort den felaktiga delen av slingan. När detta inträffar märker elkunderna möjligtvis att lamporna blinkar till en bråkdels sekund. Annars fungerar kundens lampor, el saker, värme etc. som vanligt. Denna framtidsteknik innebär att de lokala strömavbrotten minimeras och att våra kunder har el i eluttagen i ännu högre grad.

Det självläkande nätet i Hindås är en första test. Härryda Energi beräknar att tekniken kommer att användas och behövas alltmer framöver. Vi liksom andra har upplevt de senaste årens väderförändringar med alltfler stormar och översvämningar som följd. Det självläkande nätet är en åtgärd för att minimera antalet strömavbrott när dessa inträffar.

Även i andra delar av Härrydaområdet har Härryda Energi förbättrat elnätet de senaste åren och kommer att fortsätta förbättra elnätet för att våra elkunder i Härryda området ska ha el i eluttagen. Störst satsningar har gjorts och görs i Landvetter-, Hindås- och Härrydaområdet. Idag finns el i eluttagen i över 99 % av gångerna, beräknat över tid. Vi är inte nöjda, utan vi fortsätter att förbättra elledningarna, då vi vet att flertalet av våra kunder ser el i eluttaget som en självklarhet för att få sin vardag att fungera.

 

Läs mer om planerade projekt


Hindås hoppbacke

Detaljinformation Självläkande nät

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.